publicerad

Säkerhetsmeddelande

Under fredagen den 12/5 så attackerades företag och organisationer i ett stort antal länder, inklusive Sverige, av ett s.k. ransomware som går under namnet WannaCry, men varianter av detta förekommer också i mindre utsträckning. Spridningen visar sig preliminärt vara stor, vilket också har fått mycket uppmärksamhet i media världen över.

På måndag morgon riskeras att spridningen av detta ransomware ökar på nytt om man inte är försiktig. Detta meddelande syftar till att minska riskerna för att just detta sker.

 

VAD ÄR RANSOMWARE?

Ransomware är en typ av skadlig programvara som i det här fallet installerar sig på en dator eller server och krypterar eller låser all data som kan vara utav intresse, såsom dokument, bilder, kalkylark, och så vidare. Namnet kommer av engelskans ransom, lösensumma, och programmet hindrar användaren från att använda dator eller server på ett normalt sätt om inte användaren betalar en lösensumma, eller utför annan åtgärd som programmet kräver. Värt att notera är att erbjuden lösning inte alltid fungerar.

 

HUR KAN JAG SKYDDA MIG?

Det finns tre väldigt bra skydd mot detta ransomware och andra liknande:

  1. Se alltid till att din dator eller server har de senaste uppdateringarna installerade. Om du är kund hos Crossnet och prenumererar på denna tjänst så sker detta automatiskt.
  2. Var alltid försiktig med vilka email du läser, vilka länkar du klickar på samt vilka bifogade filer du öppnar. Öppna eller klicka aldrig på något som du inte litar helt och fullt på. Detta gäller e-post så väl som hemsidor.
  3. Se till att du har ett aktivt och uppdaterat virusskydd

 

VAD GÖR JAG OM JAG HAR DRABBATS?

Om du har fått detta ransomware; betala inte lösensumman utan att först undersöka dina alternativ. Undersök alltid om dina låsta filer kan återskapas från en backup. Återskapning från backup, om möjligt, är det bästa alternativet.

Mer information finns bl a på MSB’s hemsida.

Tillbaka till nyhetsarkiv